Predavanje: Moć bajke u odgoju djeteta

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na predavanje na kojem ćete se upoznati s nedovoljno poznatim mogućnostima bajke kao saveznika u odgoju i sazrijevanju vaše djece. Pored našeg temeljnog programa Roditeljstvo o-6 ovime nakon predavanja Polazak u vrtić nastavljamo sa serijom predavanja koja roditeljima daju priliku saznati više o pojedinim aspektima roditeljstva i razvoja djeteta. U današnje vrijeme djeca se, sa stanovišta medija i trgovačkih lanaca, smatraju tek moćnom skupinom potrošača kojima se nude samo oni proizvodi koji dobro prolaze na tržištu. Pritom se nedovoljno vodi računa jesu li ti sadržaji prikladni djetetu; važna je "Samo zabava". Bajka međutim djeci i roditeljima pruža puno više od puke zabave. Bajke će djetetu dati ključ za razumijevanje samoga sebe i rješavanje svojih problema, a roditelju će biti moćan saveznik u odgoju. Dođite i upoznajte se s velikim potencijalima bajke kao pomoći vašem djetetu da uspješno riješi prve velike emocionalne probleme se kojima susreće kao što su:
- nekontroliranim provalama bijesa,
- strahovima od odvajanja,
- ljubomora prema bratu/sestri,
- agresivnost prema roditeljima koje inače beskrajno voli,
- strahovima od vanjskog svijeta ( duboka, mračna šuma)
- nepovjerenje u vlastitu vrijednost i vlastite sposobnosti, itd.
Ukratko, bajka se kao ni jedan drugi medij, uspješno bavi egzistencijalnim problemima djeteta i pomaže mu na njegovom putu razvoja i odrastanja. Na predavanju ćete saznati zašto u bajkama mora uvijek pobijediti dobro, zašto se služi crno-bijelom tehnikom i zašto krivci moraju biti kažnjeni, u kom uzrastu djeteta i kako pričati određene bajke te kako kreirati vlastite bajke koje će djelovati na rješavanje emocionalnih problema s kojima se dijete susreće.
Predavanje će održati Vesna Krauth prof. koja je u Engleskoj studirala alternativne pedagogije i potom završila dvogodišnji studij za "Storytelling"- Umijeće pričanja priča. Održala je niz predavanja i radionica za roditelje, pedagoge i učitelje, a također radi i sa studentima na umijeću pričanja priča. Dođite na radionicu i "ponesite" svoju - ili od svoga djeteta - najomiljeniju bajku, kao i onu koje ste se bojali - i saznajte zašto je to bilo tako!

 

 

Prijava za predavanja u Zagrebu i Rijeci

Predavanje će se održati od 18 -21h:
- u Rijeci u ponedjeljak 16.10.  Češki dom, Ćićarijska 20
- u  Zagrebu u utorak, 17.10.2017. u prostorima Centra Prirodno roditeljstvo, Slavonska avenija 3 (AvenueBALL Centar)
Kotizacija za predavanje iznosi 100 kn, a za roditeljski par 150 kn i plaća se kod ulaza.
Prijava je obavezna zbog ograničenog broja sudionika
za Zagreb na info@prirodnoroditeljstvo.com
a za Rijeku na helena@prirodnoroditeljstvo.com

U nastavku navodimo izvatke iz teksta Vesne Krauth ”Bajka je djetetu majka” koji nam približavaju temu predavanja:

Bajka – moćno, univerzalno terapeutsko-odgojno sredstvo

Simbolički jezik i arhetipovi koji određuju strukturu i dinamiku bajke obraćaju se nesvjesnom djeteta. Na primjerima općepoznatih bajki razmotrit ćemo arhetipove maćehe, mudrog kralja, zatočene princeze, odvažnog kraljevića i tupavka, vještica, vila i vilenjaka, vragova i coprnica, itd. Pokazat ćemo ulogu i značenje simbola u bajkama; značenje boja, ulogu brojeva ( zašto glavni lik uvijek ima 3 zadatka za obavit), simboliku prirodnih elemenata, itd. Pozabavit ćemo se i strukturom: zašto bajka koristi crno-bijelu tehniku (likovi su ili dobri ili zločesti – nema sredine), zašto svaka bajka mora završiti happy-endom: leži li u tome njezina slabost ili njezina snaga? Što bajka poučava dijete o načelu zadovoljstva, odnosno kako djetetu pokazuje puteve koji ga odmiču od oralne faze, itd. Bajka posreduje moralnu poruku bez moraliziranja, bez zabrana i bez riječi - moraš. Moralna pouka bajke je: Zlo se ne isplati!

56511572 - family reading bedtime. pretty young mother reading a book to her daughter.

Bajka – neprocjenjiva pomoć u odgoju i sazrijevanju djeteta

U osnovi, bajke se bave unutrašnjom integracijom izrastajućeg ega djeteta te usklađivanjem svjesnog, nesvjesnog i nad svjesnog u djetetu.(ida, ega i superega). Bajka je je neprocjenjiva pomoć i asistencija djetetu na putu odrastanja i sazrijevanja. Pomaže mu da uspješno riješi prve emocionalne probleme s kojima se suočava: nekontrolirane provale bijesa ili preplavljujuće tuge kao i strahove od odvajanja, ljubomoru prema bratu/sestri, mržnju prema roditeljima koje inače beskrajno voli, strah od vanjskog svijeta (duboka, mračna šuma) i gorostasa u njemu (odrasli), edipov kompleks, nepovjerenje u vlastitu vrijednost i vlastite sposobnosti, itd. Ukratko, bajka se kao ni jedan drugi medij, uspješno bavi egzistencijalnim problemima djeteta i kao takva pruža ogromnu pomoć kako njegovom odrastanju, tako i onima koji o tom odrastanju brinu – roditeljima, odgajateljima, učiteljima.

bajka-5

Predrasude o bajkama

Kroz predavanje ćemo se osvrnuti ćemo na neke uobičajene predrasude o bajkama i objasniti zašto je dobro da bajke budu upravo takve kakve jesu. Najčešće predrasude o bajkama su:
- bajke su loše jer pružaju crno bijelu sliku svijeta, a on takav nije,
- bajke kroz sretni završetak daju djeci iluziju da dobro uvijek pobjeđuje, a znamo da nije uvijek tako,
- bajke uče djevojčice da čekaju „princa na bijelom konju“ koji će riješiti sve njihove probleme
- bajke su okrutne u kažnjavanju krivaca,
- bajke odvlače djecu u sanjarenje i ona onda gube vezu sa stvarnim svijetom...

 

bajka-4

Nekoliko teza o bajkama o kojima će se govoriti na predavanju

Bajke su najčišći i najednostavniji izraz psihičkih procesa kolektivno nesvjesnog. One opisuju naša najdublja duševna iskustva. Bajke zapravo podsvjesno na indirektan način govore o teškoćama s kojima se dijete susreće i pomažu mu u rješavanju svakodnevnih životnih situacija, ali one nam govore i o duhovnom svijetu. „Bajke su jednostavne slike koje koriste vanjske događaje kako bi okarakterizirale duševne događaje.“
Bajka artikulira na jasan i nedvosmislen način egzistencijalne, emocionalne i duševne situacije u kojima se dijete nalazi i za koje nema iskustvo kao i načine i alate kako se s njima nositi.
Razlika između basne, mita, legende, priča iz života svetaca i bajke. Pričamo li u ranoj dobi djetetu mitove iz grčke mitologije, na primjer 12 zadataka koje Herkules trebao izvršiti nakon što su ga bogovi kaznili, ili Ahilejevu borbu kod Troje – za dijete je to jednostavno previše, obeshrabrujuće, nedostižno i demotivirajuće: kako bi ono ikada moglo izvršiti takve zadatke? Isto vrijedi i za legende koje se često vežu uz nacionalne junake. Basne ne daju duševnu hranu, nego moralnu pouku: uvijek je bolje u ranoj dobi djeteta moralnu pouku posredovati nenametljivo putem bajke nego direktno putem basne – uz to ima i moralno sasvim dvojbenih basni ( Cvrčak u mrav).

Man and girl lying in bed reading book

Terapeutska uloga bajke

Kolika je velika terapeutska moć priča i bajki u današnje vrijeme nam je pokazala i poznata australska pedagoginja i spisateljica Susan Perrow koja je kroz svoj terapeutski rad pomogla mnogoj djeci u rješavanju i prevladavanju različitih problema i strahova. Poznata je njena knjiga „Terapeutske bajke“ u kojoj objašnjava kako se djeci može pomoći u rješavanju različitih problema, u svladavanju strahova, tuga i frustracija. Također upućuje roditelje i odgajatelje kako pomoći djetetu u socijalizaciji te kako se bez nepotrebnog verbalnog moraliziranja mogu mijenjati neprimjereni oblici ponašanja. Na primjer, Susan Perrow naći će, ili sama napisati, priču za djecu u vrtiću koja stalno tuku druge, ili za one kojima je stalno dosadno, ili za djecu koja ne znaju dijeliti, itd. Njezin rad cijenjen je u cijelom svijetu i često je pozivaju u škole i vrtiće kako bi mogla riješiti određeni problem.

 

bajke-8

O predavaču:

Predavanje će održati Vesna Krauth prof. koja je u Engleskoj studirala alternativne pedagogije i potom završila dvogodišnji studij za "Storytelling"- Umijeće pričanja priča. Održala je niz predavanja i radionica za roditelje, pedagoge i učitelje, a također radi i sa studentima na umijeću pričanja priča.
Dođite na radionicu i "ponesite" svoju - ili od svoga djeteta - najomiljeniju bajku, kao i onu koje ste se bojali - i saznajte zašto je to bilo tako!

vesna-krauth

Pogledajte snimak gostovanja prof. Vesne Krauth u emisiji - Na rubu znanosti s temom: Smisao i značenje bajki