Predavanje i radionica: BULLYING U DJEČJEM SVIJETU

bullying-slika-2

Nakon brojnih upita i velikog interesa za temu bullying-a, zadovoljstvo nam je pozvati vas na interaktivno predavanje i iskustvenu radionicu koji ulaze u samu srž problema. Predavanje i radionicu “Bullying u dječjem svijetu” voditi će socijalna psihologinja i voditeljica radionica u Centru Prirodno roditeljstvo Jelena Stanković, uz pomoć terapeutkinje Ree Giaschi Kichl. Predavanje i radionica osmišljeni su kako bi vam ponudili teorijski okvir i omogućili stjecanje iskustvenog znanja koje vam može pomoći da podržite svoje dijete prilikom rješavanja ovih teških situacija.
Kada govorimo o bullying-u ne govorimo samo o fizičkom nasilju, već i o zastrašivanju, ignoriranju i posramljivljanju, koji često prolaze nezamijećeno, a imaju dugoročne posljedice. Malena djeca ne mogu se sama nositi s osjećajima straha, srama i izolacije koji dolaze s bullying-om, te im je neophodna roditeljska pomoć.

Kako se prijaviti?

Što mi možemo učiniti kako bi zaštitili svoje dijete?
Što učiniti kako bi osnažili naše dijete i pomogli mu da se zauzme za sebe?
Što učiniti kada je naše dijete nasilno?
Na ova, i mnoga druga pitanja, odgovoriti ćemo na predavanju i radionici “Bullying u dječjem svijetu” u utorak, 17.04., od 18 do 21:15 u Centru Prirodno roditeljstvo na Slavonskoj aveniji 3, Zagreb.
Bullying predstavlja emocionalno nabijenu temu, vrlo aktualnu u brojnim vrtićima i školama, pridružite nam se kako biste dobili dragocjene informacije i uvide koji će vam pomoći da pomognete vašoj djeci. Kako biste rezervirali svoje mjesto i dobili sve dodatne informacije pišite nam na info@prirodnoroditeljstvo.com
Cijena predavanja i radionice za jednu osobu iznosi 200 kuna, dok cijena za roditeljski par iznosi 300 kuna i plaća se prije početka radionice.

Bullying u dječjem svijetu

Internet i psihološka literatura su puni roditeljskih tehnika i vještina koje našem djetetu mogu pomoći da se nosi s bullying-om. Većina tih savjeta je situacijske prirode; budi jasan i energičan, raširi noge i ispravi tijelo, budi sabran i emocionalno distanciran, nazovi nasilnika pravim imenom. Ove smjernice nam se na prvu mogu činiti korisnima i primjenjivima; no ukoliko uronimo dublje u problem vršnjačkog nasilja, postaje nam jasno da korijeni problema nemaju veze s držanjem tijela ili nedovoljnom asertivnošću.

 

bullying-slika-3

Tijekom predavanja i radionice saznati ćemo:

 • Kako raditi s djetetom na procesu emocionalnog opismenjavanja?
 • Kako biti uz dijete dok se nosi s vlastitim emocionalnim ekspresijama?
 • Kako pomoći djetetu da osjeti svoju moć?
 • Kako ohrabriti dijete da osjeti svoju autentičnu dimenziju i hrani svoj osjećaj unutarnje vrijednosti?
 • Kako olakšati dijetetu da postavi granicu i zauzme se za sebe?
 • Kako pomoći djetetu koje je nasilno?

 

bullying-slika-5

Kome su predavanje i radionica namijenjeni?

Predavanje i radionica “Bullying u dječjem svijetu” namijenjeni su svim roditeljima čija djeca tek kreću u kolektiv, ili se već nalaze u nekom strukturiranom sistemu socijalizacije, vrtiću ili školi. Unatoč tome što se njihova kronološka dob i emocionalna zrelost razlikuju, sva djeca, malena i velika, bullying proživljavaju na sličan način, te im je potrebna pomoć kako bi se uhvatili u koštac s ovim problemom. Neovisno o tome sumnjate li ili znate da vaše dijete trpi bullying, mislite li da ono bulira drugu djecu, ili biste željeli saznati nešto više o tome što vi možete napraviti kako se vaše dijete ne bi našlo u ulozi nasilnika ili žrtve, ovo će vam predavanje i radionica dati važne informacije i spoznaje.

 

bullying-slika-6

Moć i nemoć

Tema bullying-a je tema moćnosti i nemoćnosti; tijesno povezana s dječjom mogućnosti postavljanja granica i osjećanja vlastite unutarnje vrijednosti. Poticanje “pozitivnih” obrazaca ponašanja može funkcionirati kod odraslih ljudi kojima je potrebno malo ohrabrenja i edukacije kako bi osjetili vlastitu snagu, no besmisleni su kod legitimno emocionalno nezrele djece čiji je vlastiti osjećaj osobne vrijednosti poljuljan. Kulturološki smo osjetljivi na fizičko nasilje; alarmiramo se kada naše dijete dođe iz vrtića s masnicom ili poderanom jaknom, no nesvjesni smo drugih oblika nasilja koji ostavljaju puno dugotrajnije ožiljke.

 

bullying-slika-8

Vrste bullying-a

Možemo razlikovati različite oblike vršnjačkog nasilja:
(iz Programa prevencije vršnjačkog nasilja Za sigurno i poticajno okruženje u školama)

 • Verbalno (dobacivanje, izrugivanje, zadirkivanje, omalovažavanje, prijetnje)
  Psihološko (ucjenjivanje, prijeteći pogledi, neprijateljsko praćenje, krađa, uništavanje imovine, krađa)
 • Socijalno (izoliranje, izbjegavanje, ignoriranje, isključivanje iz aktivnosti, ogovaranje i širenje povređujućih tračeva, pritisak na druge da se ne druže sa zlostavljanim djetetom)
 • Tjelesno (udaranje, guranje, rušenje, nanošenje boli, fizičko sputavanje).
 • Virtualno (prijetnje, zastrašivanja, omalovažavanje, izrugivanje, vrijeđanje; u ovom slučaju dobivaju drugu dimenziju)
  Važno je naglasiti razliku između agresivnog ponašanja i vršnjačkog nasilja - djeca koja se agresivno ponašaju u tom su trenutku emotivno uznemirena i u nemogućnosti kontrolirati vlastite emocionalne ekspresije; djeca koja zlostavljaju drugu djecu to rade s namjerom da ponize i uspostave osjećaj nadmoći (u tom trenutku djeluju vrlo hladna, proračunata i kontrolirana).

 

bullying-slika-4

Fight - flight - freeze

Znanstveno se popularizirala spoznaja o našem urođenom sustavu za detekciju opasnosti, koji nas upozorava na nadolazeću ugrožavajuću prijetnju fight or flight response (nagon borbe i  bijega). Kako bi razumjeli što se zbiva u tijelu djeteta koje trpi bullying izrazito je važno znati više o tako zvanoj freeze response, to jest nagonu za disocijacijom ili zaleđivanjem. Zbog limitiranih razvojnih kapaciteta, djeca puno češće proživljavaju ovaj razvoj situacije, te preplavljeni osjećajima straha, panike i strave, rade jedino što mogu, emocionalno, psihološki i fizički se disociraju od bolnih stimulusa koji dolaze iz vanjskog svijeta. Upravo je to najčešći scenarij u slučaju bullying-a. Bulirano dijete, nesposobno boriti se ili pobjeći od izvora opasnosti, isključuje se, otupljuje, gasi emocionalne, psihološke i fiziološke sustave, nedorasle za borbu s takvom količinom boli, srama i straha. S druge strane, dijete koje bulira, osjećajući poniženje, nemoć i slabost drugog djeteta, hrani svoj osjećaj moći, nadmoći i vjere u sebe. Djeca koja buliraju su nesigurno vezana djeca; alfa djeca koja u najranijem periodu nisu osjetila mir, sigurnosti i spokoj, već su odrasla vjerujući da je svijet opasno mjesto, u kojem se moraju nametnuti i osigurati dominantnu poziciju.

bullying-slika-7
dsc_2397

O voditeljima radionice

Radionicu i predavanje će voditi Jelena Stanković. Asistent na radionici - Rea Giaschi, terapeut osobnog razvoja ( u edukaciji).

O Jeleni
Mag. sociologije i socijalnih znanosti. BA Socijalnih znanosti - Padovansko sveučilište, Italija. MA Sociologije - UC Berkeley; Boston University, USA. Doktorantica poslijediplomskog doktorskog studija Psihologije (FFZG). Završila stručni seminar prof. John Weisz-a "Psihoterapijske tehnike", Harvard Department of Psychology, Boston, USA.
Specijalizantica Gestalt psihoterapije pri Gestalt Centru Homa, Zagreb. Članica Nacionalnog tima za psihološke krizne intervencije, Zagreb.

rea