O nama

Kako je sve počelo i zašto postoji Centar Prirodno roditeljstvo?

Piše osnivač Centra Tomislav Kuljiš

Spoznaje o ranom razvoju djeteta su danas u svijetu jedna od najnovijih paradigmi koja snagom činjenica počinje mijenjati mnoge sfere društva, pogotovo u roditeljstvu. Osobno sam te rasvjetljujuće i duboke uvide o formiranju osobnosti počeo dobivati kroz šestogodišnju edukaciju za terapeuta integrativne psihoterapije (program koji objedinjuje više psihoterapeutskih pravaca). Sjećam se da sam bio fasciniran spoznajama da gotovo sve što kao terapeuti radimo s odraslim osobama, u osnovi se svodi na „popravljanje“ propusta i pogrešaka roditelja (skrbnika), zbog kojih kao odrasle osobe imamo probleme raznih vrsta. Čak i onda kada je psihološka ili emocionalna povreda ili traumatsko iskustvo nastalo u odraslijem stadiju života, opet bismo morali sagledati rani razvoj i brzo bi postajalo vidljivo da to kasnije povrjeđujuće iskustvo ne bi bilo tako razorno da iskustva iz ranog perioda nisu učinila osobu podložnom imanju trajnih posljedica nakon novih povrjeđujućih iskustva kao što su emocionalni, bračni, poslovni problemi ili krize.

Svjedočeći kroz terapije posljedicama emocionalnih povreda iz ranog perioda kod odraslih osoba ostajao bih duboko pogođen pitanjem: Da li bi njihovi roditelji radili te stvari svom djetetu da su znali da će to imati tako razorne posljedice? Znam da sam već tada dobivao snažan impuls da približim roditeljima kako se njihova djeca duboko u sebi osjećaju i koje cjeloživotne posljedice i rezultate će dati određeni odnosi i metode odgoja, kakve i danas u svom neznanju roditelji primjenjuju na svojoj djeci.

Centar prirodno roditeljstvo

Posebno me je osvijestila trogodišnja edukacija i trening za terapeuta u „Center for intetional living“ iz New York-a, koji je iz mene i mojih kolega izvalačio najdublja iskustva iz najranijeg perioda koja nas danas određuju, upravljaju našim ponašanjima, mijenjaju našu percepciju, a da obično niti nemamo svijest o tome. Slične spoznaje i uvide sam dobivao i na raznim drugim edukacijama po Europi što je sve više učvršćivalo moju namjeru da se profesionalno posvetim tom području. Ostao sa nezadovoljan onim što dio zastarjele bihevioralne dječje pedagogije i psihologije govori i razočaran koliko je tu neviđenja i nerazumijevanja djeteta i njegovog doživljaja svijeta i njegovog doživljavanja samih roditelja te neprepoznavanja njegovih stvarnih potreba.

Ohrabrujuće je da ovo o čemu govorimo u Centru Prirodno roditeljstvo zastupaju najeminentniji znanstveni centri, autori i znanstvenici u svijetu koji već godinama nastoje i uspijevaju utjecati na promjenu slike o ranom razvoju. Okrenuo sam se tim programima edukacije iz područja razvojne psihologije, neuroznanosti, različitih dubljih psihoterapeutskih pravaca i nastavio razvijati cjelovitu sliku o ranom razvoju i potrebnom roditeljstvu.
Kroz godine edukacije za terapeuta je polako izranjala vizija Centra Prirodno roditeljstvo i programa koji će omogućiti današnjim roditeljima duboko razumijevanje svog djeteta i njegovih potreba i doprinijeti procesu dizanja svijesti u društvu o utjecaju iskustava iz ranog perioda na kvalitetu života osobe. Uz podršku mojih dragih prijatelja, kolegica i kolega s kojima sam prolazio trening i edukaciju te divnih ljudi koje upoznajemo kroz predavanja i radionice, naš Centar se veće desetu godinu nastavlja intenzivno razvijati.

Centar prirodnog roditeljstva

Kao terapeut i voditelj procesnih i iskustvenih radionica sam gotovo svakodnevno u prilici dobivati potvrdu ovih spoznaja i iskustveno još dublje upoznavati unutarnje povrijeđeno dijete u odraslim osobama i razvijati načine zacjeljivanja tih povreda. Moja velika želja je da se ova znanja i spoznaje prošire u našem društvu, da svi roditelji koji to žele dobiju mogućnost biti još bolji, kako bi njihova djeca bila još bolje ”posložena” te da se kroz napredne programe (Rani razvoj - utjecaj na život RAR kao i Osobni razvoj) koji se nastavljaju nakon ”Roditeljstvo 0-6”, educiraju nove generacije stručnjaka za rani razvoj i terapeuta osobnog razvoja, koje mogu nastaviti sa širenjem ovog znanja i djelovanjem kroz prevenciju ili podršku.

Misija Centra Prirodno roditeljstvo je rad na podizanju svijesti u društvu o krucijalnoj važnosti prvih godina djeteta i preduvjetima njegovog cjelovitog razvoja.

U tom cilju djelujemo kroz:

Informiranje javnosti putem medija

o ovim važnim spoznajama koji nas sve ove godine svesrdno podržavaju na čemu smo im neizmjerno zahvalni. Samo jedna prava informacija prenesena roditelju u pravom trenutku može značajno unaprijediti kvalitetu života djeteta, tj. buduće osobe.

 

Kreiranje i provođenje programa

koji integriraju i prenose polaznicima na lako razumljiv način suvremene spoznaje o raditeljstvu i ranom razvoju iz raznih područja da kao što su neuroznanost, razvojna i klinička psihologija, interpersonalna neurobiologija, psihoterapija isl.

Stručna podrška i terapeutski rad

s roditeljima koje osobne emocionalne i psihološke opstrukcije ometaju u roditeljstvu u periodu kada ih dijete najviše treba. Podrška majkama u prvim godinama je najviše što bi društvo moglo i trebalo učiniti za dijete i buduće generacije.

Više o misiji Centra

Nova paradigma o ranom razvoju i roditeljstvu

Kao što su u svoje vrijeme ekologija, genetika, digitalna tehnologija postajale nove paradigme i duboko mijenjale postojeće ideje o svijetu, tako danas kao najnovija već dva desetljeća izranja nova paradigma o ranom formativnom periodu čovjeka kojeg nazivamo rano djetinjstvo i rezultatima i posljedicama djetetovih iskustava sa skrbnikom koje nazivamo roditeljstvo na cijeli život buduće osobe. Do nedavno je znanost na temu roditeljstva nastojala razvijati metode i tehnike i tim znanjima  instruirati i opremiti roditelje. Taj bihevioralni pristup je još uvijek dominantan, ali ga dolaskom novih, osvještenijih generacija roditelja polako smjenjuje novi, razvojni pristup raditeljstvu.

6074613156_54566690b2_z

Naime, danas je zahvaljujući znanosti postalo jasno što se događa u razvoju djeteta u pojedinim razvojnim fazama i što njegov razvijajući biološki sustav tada treba od roditelja kako bi se najkvalitetnije ”posložio” i ostvario svoj potencijal. Kasnije, kada odraste za dijete koje je dobilo što je trebalo u ranom formativnom periodu kažemo da je dobro ”posložena” osoba, dobre emocionalne samoregulacije, sa snažnim osjećajem sebe, imanja svog stava, samomotivirajuća, kvalitetne socijalne i emocionalne interakcije,

funkcionalna u emocionalnim odnosima, u sebi sretna i ispunjena povjerenjem u život i konačno stabilnog i dobrog zdravlja.

 

Premoštavanje jaza između novih spoznaja i roditeljske prakse

Dakle, postoji znanje kako podržati djetetovo formiranje u takvu osobnost, ali je još uvijek ogroman jaz između tog znanja i trenutne roditeljske prakse koja i dalje reciklira zastarjele povrjeđujuće metode ”odgoja”, jer jednostavno nedostaju nove ideje, a pritisak okoline na roditelje da odgajaju djecu po starom je ponekad neizdrživ. Misija Centra je upravo u premoštavanju toga jaza i prenošenje tih saznanja novim generacijama roditelja koje su otvorene i spremne, na svoje i djetetovo zadovoljstvo implementirati ih u svoj svakodnevni  život.

Naglasimo, tu se ne radi o nekim novim odgojnim metodama i tehnikama nego o, kognitivnim i iskustvenim  spoznajama što dijete treba od roditelja za svoj cjeloviti psihološki, emocionalni, socijalni i intelektualni razvoj. Time konačno raditelj ima mogućnost realnije sagledati i razumjeti vlastito dijete i shvatiti pravi smisao i razloge određenih njegovih ponašanja. No, pored intelektualnog razumijevanja koje mijenja roditeljsko ponašanje i odnos prema djetetu, ovi uvidi, a pogotovo osobna iskustva kroz radionice mijenjaju emocionalno funkcioniranje roditelja na bolje na što dijete odmah počinje pozitivno reagirati. Ove pomaci roditeljstvo čine razvojno poticajnijim i pospješuje emocionalnu povezanost roditelja i djeteta te tako doprinose njegovom cjelovitom psihološkom, emocionalnom i intelektualnom razvoju.

Kvalitetno roditeljstvo u ranom periodu je najveći dar djetetu

Niti jedan dar koji roditelj može dati svome djetetu nije niti približno vrijedan kao onakvo roditeljstvo kakvo dijete potražuje i očekuje te na koje ima prirodno pravo. Svako dijete je „programirano“ za kvalitetno roditeljstvo i predodređeno da se snažno buni zahtijevajući neophodan odnos koji mu je preduvjet razvoja. Prečesto danas krivo tumačimo djetetove legitimne poruke i zahtjeve te nastojimo prevariti prirodu u njemu tjerajući ga da odustane od svojih primarnih potreba koje su preduvjet njegovog razvoja. To najčešće ne uspijeva i upravo neprimjerene odgojne metode postaju izvor niza problema koji se iskazuju u djetetovom nepoželjnom ponašanju. Roditelji obično tada ostaju zbunjeni i uskraćeni za  razumijevanje razloga takvog nepoželjnog ponašanja djeteta.

Pružimo djetetu odnos koji je preduvjet njegovog cjelovitog razvoja i olakšajmo sebi roditeljstvo

Zastarjele odgojne metode imaju alternativu

Na žalost, kao društvo prepuni smo zastarjelih ideja i metoda koje onemogućavaju ili usporavaju dijete u razvoju i ostavljaju trajne posljedice u vidu narušavanja emocionalnog sazrijevanja, socijalnih sposobnosti, osjećaja unutarnje osobne vrijednosti te intelektualnog razvoja. Još uvijek su te klasične odgojne metode uobičajene i opće prihvaćene (kao što su nekada pijavice bile normalan način liječenja), a suvremenim roditeljima nedostaju ideje i inspiracija za kvalitetniji odnos s djetetom kakav u osnovi i sami žele. Duboko vjerujem da bi svaki roditelj, nakon uvida u posljedice određenih svojih postupaka i još uvijek uobičajenih metoda odgoja potražio inspiraciju za kvalitetniji pristup djetetu.

ponašanja djece1

Upravo kroz video program ”Roditeljstvo i rani razvoj”  kao dio programa Roditeljstvo 0-6 roditeljima dajemo uvid u onakvo roditeljstvo koje dijete očekuje i treba i koje je preduvjet njegovog cjelovitog razvoja. Naš je cilj pomoći zainteresiranim roditeljima sagledati zašto su te prve godine toliko važne i kako mogu aktivno svojim odnosom podržati prirodne razvojne procese u djetetu, a koji u konačnici daju i dobro ponašanje. Ono što ideju prirodnog, povezujućeg, ili jednostavno normalnog roditeljstva kakvo dijete očekuje i treba, čini tako moćnom je to što je svaki roditelj može intuitivno prepoznati u sebi kao svoju osobnu istinu, kao roditeljstvo koje smo oduvijek željeli imati i koje sada želimo pružiti svome djetetu.

Tomislav Kuljiš