O roditeljstvu

Svjesno roditeljstvo

Kao što smo rekli u uvodnom klipu, roditeljstvo je puno više od odgoja djeteta. Protekla dva desetljeća su donijela spoznaje o ranom periodu djeteta koje nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. Napokon postaje jasno kako omogučiti djetetu cjeloviti razvoj, no ti uvidi suvremenim roditeljima nedvojbeno ukazuju kolika je njihova moć i utjecaj na budućnost svog djeteta što neminovno vodi ka sagledavanju koliko je velika i njihova odgovornost. Iako se na prvi pogled može učiniti da je to sada teret (jer, kao ljepše je bilo živjeti u neznanju), konačno roditelji mogu svjesno razvijati odnos koji će i njima i djetetu biti cjeloživotni izvor ispunjenja umjesto, što je danas tako često, izvor boli, konflikta i razočarenja.
Dr. Sears je uveo pojam povezujućeg roditeljstva, mi smo se odlučili za pojam prirodno roditeljstvo, volimo naglašavati i pojam svjesno roditeljstvo, no naziv je nebitan jer sve su to nastojanja da sagledamo koje je to normalno roditeljstvo, ono koje dijete treba i očekuje, za koje je programirano da ga dočeka i koje će biti razvojno poticajno za njega.

Povezanost majke i djeteta

Za razumjeti ljudsko biće u ranom formativnom periodu i roditeljstvo koje očekuje i potražuje treba ipak nešto  više vremena i truda i stoga i postoji cjeloviti program Roditeljstvo 0-6 koje se zasniva na Video programu roditeljstvo i rani razvoj.
U ovoj rubrici navodimo neke od tekstova i video klipova Tomislav Kuljiša, koji vam mogu prenijeti jedan manji dio priče o roditeljstvu u ranom periodu djeteta.

Članci o roditeljstvu

Pogledajte članke vezane uz roditeljstvo