Članci o roditeljstvu

Članci o roditeljstvu

 • Mogući utjecaj oštećenog sluha kod djeteta na njegov psihološko-emocionalni razvoj

  Udio odraslih osoba koje se mogu pohvaliti s dobrim i jako bliskim odnosom s ocem, kroz iskustvo terapeutske prakse, je jako mali. Dovoljno je da pogledamo među prijateljima da bismo vidjeli kako velika većina svjedoči da im je stupanj povezanosti i bliskosti s tatom ispod onoga što su željeli i trebali kao djeca, a često i sada u odraslosti.
  Više…
 • Kakav smo roditelj?

  obitelj
  Odgovor je opet u prirodi. Ona nas sigurno ne bi ostavila bez sposobnosti da podižemo svoje potomstvo. Tu kompetenciju često vrlo snažno osjećamo u sebi kad smo povezani sa ugrađenim prirodnim instinktima.
  Više…
 • Zdrave dječje frustracije

  Zdrave dječje frustracije2
  Svaki bi roditelj vjerojatno bio presretan da ima dijete koje prihvaća postavljene granice i zabrane, prepoznaje kad nešto ne može dobiti, odustaje od vlastitih nemogućih prohtjeva i želja, dobro se nosi sa stresom, ne eksplodira kad mu nešto ne ide, uči iz grešaka i promašaja, oporavlja se lako nakon gubitka i sposobno je prihvatiti da neće uvijek biti onako kako si je zamislilo.
  Više…
 • Ključ za uspješno i lako roditeljstvo

  uspješno_roditeljstvo2
  Svjedoci smo da nekim roditeljima roditeljevanje prolazi bez puno napora, njihova djeca su nekako kooperativnija, lakše je s njima i vidljivo je da imaju jako dobar odnos. S druge strane, neki se roditelji jako muče, djeca su im jako jogunasta, neposlušna, dan s njima prolazi u neprestanom natezanju, a kasnije kroz osnovnu i srednju školu obično postaju djeca koja rade problem
  Više…
 • Normalna zahtjevna ponašanja djece

  ponašanja djece1
  ogli bismo reći da većinu roditelja muče vječna pitanja: kako postići da dijete sluša, da bude dobro, da ne pravi probleme, da nije tako zahtjevno? Iako sa zdravim odnosom pri podizanju djece, o kojem iscrpno govorimo na predavanjima Centra „Prirodno roditeljstvo“, i očuvanjem njihovog povjerenja u nas možemo puno postići u preveniraju nepoželjnih ponašanja
  Više…
 • Osvrt na uobičajene metode odgoja i discipliniranja djece

  metode-odgoja-i-discipliniranja-djece
  Još uvijek prevladava stav u našem društvu da, ako ne učinimo određene odgojne aktivnosti nad djetetom, ako ne podučimo dijete dobrom ponašanju, ako mu kažnjavanjem i nagrađivanjem ne pokazujemo kako se treba ponašati, nikad se neće razviti u osobu uklopljivu u društvo. To je točno, ali ne na način kako si to inače zamišljamo.
  Više…
 • Povezanost – preduvjet psihološkog i emocionalnog sazrijevanja

  Povezanost2
  Važno je da roditelji počnu vjerovati da postoji prirodni proces psihološkog i emocionalnog razvoja djeteta, koji će dovesti do zdrave i cjelovite osobnosti te time do dobrog ponašanja, a da smo mi tu kako bismo ostvarili preduvjete za sazrijevanje djeteta.
  Više…
 • Sigurno dijete – sigurna osoba

  Sigurno_dijete1
  To je pitanje koje ponekad postavim na predavanjima roditeljima, a odgovori koji uslijede obično me jako obraduju. Uglavnom današnji roditelji (barem oni koje upoznam na predavanjima u centru „Prirodno roditeljstvo“) žele da im djeca sutra kao osobe budu sretna u sebi, sigurna u sebe, da imaju dobre odnose sa drugima, da prirodno nose mir u sebi i sl.
  Više…
 • Zašto dijete ne želi zaspati, zašto plače?

  Zasto_nece_zaspati4
  Jedno od najčešćih zahtjevnih ponašanje djece je situacija kada dijete ne želi zaspati, a mama je već na rubu snaga. Ukoliko se ne radi o fizičkim problemima (bolestima, kolikama i slično) najčešći razlog ne spavanja su emocionalne naravi i, ovisno o uzrastu djeteta i aktualnim emocionalnim potrebama.
  Više…
 • Razumijevanje djece

  razumijevanje-djece-ponasanje
  Najčešće u fazi trudnoće imamo romantične ideje o svojoj djeci i vlastitom roditeljstvu. Dobar dio tih vizija se i ispuni, ali nema roditelja koji se nije osjetio zbunjen, bespomoćan i očajan zbog “nemogućih” i zahtjevnih ponašanja djeteta.
  Više…