Radionice i predavanja su logične i jednostavne

Naša iskustva

Mi smo imali sreću da smo naletjeli na osobu koja nam je o roditeljstvu kroz radionice i predavanja objasnila osnovne stvari koje su jako jednostavne i što je najbolje logične su.

U očekivanju našeg prvog djeteta, kao i svi budući roditelji imamo puno pitanja i nedoumica koja nam se vrte po mislima, kako biti što bolji roditelj,kako odgojiti dijete da bude spremno za život, koja je uloga tate, što je najbolje za bebu, zašto beba plaće kad je zdrava, sita i čista. Kako odgojiti dijete da krene ''pravim putem'' i da sazrije u osobu koja će biti zadovoljna sa sobom itd…

Normalno da smo u razgovorima s prijateljima koji imaju djecu pohvatali neke odgovore, različite metode i načine odgoja, ali nikako nismo uspijevali dobiti čiste smjernice odgoja i sve skupa uokviriti u jednu cjelinu. Čitali smo različite revije i knjige, gdje ima puno različitih primjera, među kojima je bilo i dosta kontradiktornosti.

Radionice i predavanja su logične i jednostavne

U slučajnom razgovoru smo saznali za Centar "Prirodno roditeljstvo". Zaintrigiralo nas je nekoliko činjenica, naprimjer da se prema bebi nakon rođenja potrebno odnositi na način kao da je ''izvenmaternični fetus'', koji je jako vezan za mamu, te ima pored osnovnih i potrebe za koje do tad nismo ništa čuli. Kad smo na predavanjima dobili više informacija o tome što se sve dešava u tijelu mame i bebe i u bebinom mozgu od samog poroda nadalje, a vezano za psihološki razvoj bebe, shvatili smo da beba ne treba samo mamu koja je ''dobra mama'' i tatu koji zna mijenjati pelene. Shvatili smo da je prva godina života našeg djeteta najbitnije razdoblje za njegov budući razvoj, da je dojenje od jake važnosti, da je nošenje djeteta u slingu, uz tijelo mame i tate itekako bitno.

Centar "Prirodno roditeljstvo" nam je pomogao shvatiti koliko su važne prve 3 godine života. Prije toga nikad nismo obraćali pažnju niti razmišljali o tome da je rođenje djeteta i povezivanje s majkom u njegovim prvim satima života jadna od najvažnijih stvari za njegov daljnji razvoj. Na kraju, naučili smo da način na koji se brinemo za svoje dijete u prvim godinama njegova života utječe na to kakvo će ono biti kad odraste.

Povezujuće roditeljstvo je stil roditeljstva zasnovan na nježnim metodama odgoja, punim razumijevanja za dječje potrebe, koji stvara čvrste emotivne veze između djeteta i roditelja. Da bi se prema djetetu znali odnositi kao roditelji koji će mu biti najbolji roditelji, a ne oni koji nagrađuju i kažnjavaju, treba slijediti instinkte te treba o tome i nešto naučiti, što nas u školi ne uče.

Mi smo imali sreću da smo naletjeli na osobu koja nam je o roditeljstvu kroz radionice i predavanja objasnila osnovne stvari koje su jako jednostavne i što je najbolje logične su. Sretni smo i zahvalni našem mentoru i Centru da smo imali mogućnost upoznati se s prirodnim roditeljstvom još prije rođenja djeteta tako da nam se kasnije ne može dogoditi da si kažemo '' da smo to barem ranije znali''.

Nikolina i Iztok

Podijelite sadržaj putem vaših socijalnih mreža:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Komentirajte

komentari